Met het coronavirus dat momenteel de wereld ‘domineert’ en bijna hét gesprek van de dag is, zijn er heel veel mensen die momenteel in paniek rondlopen of niet goed weten wat ze kunnen doen.

Daarom leek het ons dus geen slecht idee om een artikel te wijden aan het poetsen en desinfecteren van jouw woning. Dit kan je dus zéker ook doen ook al is er niemand met griep geveld in jouw woning.

Welke kamers eerst desinfecteren?

Een hele woning poetsen zal niet nodig zijn, maar volgens Dr. Laundry is het wél belangrijk om de badkamer, keuken en alle gedeelde plaatsen in de slaapkamer te doen. Poets elke ruimte waar een zieke persoon tijd heeft gespendeerd. Als ze bijvoorbeeld in de keuken geweest zijn om soep te nemen, desinfecteer dan het aanrecht, koelkast, de kraan, kasten etc.

Welke oppervlakten zijn belangrijk?

Vaak aangeraakte harde oppervlakken, zoals tv-afstandsbedieningen en deurknoppen, kunnen broedplaatsen voor bacteriën worden. Hoewel deze gebieden het hele jaar door regelmatig moeten worden schoongemaakt, is het vooral belangrijk wanneer iemand in jouw huishouden ziek wordt.

Het griepvirus kan zelfs tot 48 uur op deze oppervlakken leven.

Wat dient er nog gepoetst te worden?

Zieke mensen brengen veel tijd door in bed, dus het is essentieel om lakens, kussenslopen en ander beddengoed te desinfecteren na een ziekte. Mobiele telefoons en tablets kunnen ook bacteriën bevatten, dus vergeet niet alle elektronische apparaten op te ruimen die de persoon die ziek was, heeft vastgehad.

Het regelmatig wassen van je handen met zeep en warm water – of het gebruik van een handgel op alcoholbasis, is een andere effectieve manier om de verspreiding van ziektekiemen te stoppen.

Welke producten gebruiken om te desinfecteren?

Het juiste product kiezen is altijd belangrijk, zeker voor het doden van bacteriën is dit belangrijk. Bleekwater zou een goede oplossing moeten zijn om een badkamer te steriliseren. Gebruik daarvoor een halve tas bleekwater met wat water om alle toiletoppervlakken, kranen, spoelbakken etc. te poetsen.

Om kledij en beddengoed te desinfecteren wordt er aangeraden om ze te wassen met een wastoevoeging zoals Dettol om bacteriën te doden dat andere wasmiddelen zouden missen.

Ook desinfecterende doekjes voor lichtknoppen, klinken, koelkastklinken etc. zijn zeker niet te missen.

Het is nooit leuk om zieken in huis te hebben maar zeker onvermijdelijk en dus is het goed om te weten wat je moet doen om jouw woning opnieuw bacterievrij te maken.

Opmerking plaatsen