Iedereen heeft afwasmiddel in huis, zelfs als jee en vaatwasser hebt om kleine vaat mee af te wassen of wijn of cavaglazen.  Vaak wordt het ook gebruikt om het aanrecht na het bereiden van het eten mee af te poetsen. Maar afwasmiddel kan voor nog zoveel meer dienen, wist je dat? Hieronder enkele ideetjes:

Vlekken verwijderen

Iets geknoeid op het tapijt of in de stoffen bekleding van een bank of stoel? Meng een eetlepel afwasmiddel met twee kopjes heet water. Doordrenk een schone doek met dit sopje en dep de vlek totdat deze verdwijnt. Spoel na met een schone spons en koud water en dep droog met een theedoek of keukenpapier.

Vloeren dweilen

Je kunt keramieken tegels, vinyl en linoleum prima dweilen met een sopje van afwasmiddel. Doe 1 à 2 eetlepels in een emmer gevuld met heet water en dweil hiermee je vloer.  Let op met houten vloeren, hiervoor gebruik je best een ander middel!

Ruiten poetsen

Zijn je ruiten al een tijd niet schoongemaakt en zien ze er erg vies uit? Maak een sopje van heet water en afwasmiddel en maak hier vuile ramen mee schoon. Hiermee verwijder je het meeste vet en vuil. Maak het glas daarna nog eens schoon met glasreiniger om ze te laten blinken. Ben je geen fan hiervan, dan kan je dit ook nog altijd met water en azijn.

Vlekken in Was

Vlekken in kleding door olieachtige substanties krijg je er binnen een mum van tijd uit door afwasmiddel te gebruiken. Giet een beetje van het vloeistof direct op de vlek en laat dit intrekken voordat je het kledingstuk zo warm mogelijk wast (zo warm als mag volgens het waslabel natuurlijk). Dit werkt vooral goed bij vlekken van vet eten, zoals dressings op oliebasis. Heb je een vlek in een kledingstuk dat niet in de wasmachine mag zoals wol of zijde, doe dan een beetje afwasmiddel in een emmer met water en doe het kledingstuk hierin. Was het kledingstuk voorzichtig met je handen en spoel na met schoon, koud water.

Sieraden

Doe een drupje afwasmiddel in een kom met koolzuurhoudend water en laat vieze sieraden hier vijf minuutjes in weken. Gebruik een zachte tandenborstel om vuil eraf te borstelen.

 

Bron: https://www.tipsenweetjes.nl/schoonmaken/schoonmaken-met-afwasmiddel/

Opmerking plaatsen